fbpx
Tahto – Yksilöllinen hyvinvointityökalusi verkossa
Tahto – Yksilöllinen hyvinvointityökalusi verkossa

#globalrecyclingday

Tänään 18. maaliskuuta vietetään toista kertaa kansainvälistä kierrätyspäivää. Viime perjantaina 15.3. vietettiin ilmastolakkoa. Maapallomme hyvinvointi on jatkuvasti puheissa ja otsikoissa, mutta tekoja tarvitaan arjessa. Nyt on oiva tilaisuus miettiä omia kulutustottumuksiaan ja kierrätystään.

Jätteiden kierrätys on Suomessa helppoa. Juomapakkausten kierrätys on itsestään selvää lähes kaikille panttijärjestelmän vuoksi. Monilta paperin, pahvin, metallin ja lasin kierrätysastiat löytyvät omasta pihasta tai vähintään lähikaupalta. Muovipakkaustenkin keräyspisteitä löytyy jo melko kattavasti tiheämmin asutetuilta seuduilta. Kierrättämättä jättäminen vaikuttaa lähinnä laiskuudelta vai onko kuitenkin kyse siitä, että sen hyötyjä ei ymmärretä. Ajattelemmeko edelleen, että yksittäisen kuluttajan valinnoilla ei ole merkitystä?

Mieti mitä ostat

Ennen tavaroiden kierrätystä meidän tulisi kiinnittää huomiota hankintoihimme. Jos mahdollista, suosi kotimaista ja osta vain laadukkaita, eettisesti tuotettuja elintarvikkeita ja tavaroita. Kun ostat tavaraa, kysy itseltäsi, kuinka tämä kierrätetään, kun tätä ei enää tarvita.

Ei niin fiksuista valinnoista on helppo keksiä lukemattomia esimerkkejä. Kännykkä on vaihdettava vuoden välein uuteen, vaatemallistot uusiutuvat neljä kertaa vuodessa. Kiinasta tilataan tavaraa, kun halvalla saa, vaikka tuotteet on valmistettu sekä kyseenalaisissa oloissa, että kyseenalaisista materiaaleista. Miksi? Voisimmeko ajatella luksuksen olevan jotain muuta, kun jatkuvia hankintoja aivan turhaan luonnosta välittämättä. Halpakauppojen vaatteet saattavat vaikuttaa kutsuvilta halpoine hintoineen, mutta niistä maksetaan kuitenkin kova hinta.

Ruokakaupassa teemme valintoja jatkuvasti ja ruuan suhteen tekemistämme valinnoista on helppo lähteä liikkeelle. Jos tiedät käyttäväsi vaikkapa litran maitoa tänään, osta pakkaus, jonka viimeinen käyttöpäivä on lähellä. Älä kurkota viimeistä maitotölkkiä pidemmällä päivämäärällä. Osta laputettuja tuotteita, niin ne eivät päädy roskiin. Hävettääkö laputettujen tuotteiden ostaminen? Ostamatta jättäminen on tyhmää, koska ne päätyvät todennäköisemmin roskiin.

Kannamme kotiimme ruokaa, joka päätyy syystä tai toisesta jätteeksi ennen sen hyödyntämistä. Mitäpä jos ryhtyisit ostamaan ruokaa vain tarpeeseen ja käyttäisit ostetun ruuan hyödyksi? Näin säästät sekä rahaa että luonnonvaroja. Jos ruokaa on tullut hamstrattua, pakasta se tai pyydä ystävä päivälliselle. Samalla saatte käsiteltyä päivän polttavat puheenaiheet.

Hyvästä yrityksestä huolimatta välillä tulee hutiostoja, eikä sen vuoksi tarvitse liikaa soimata itseään. Tässäkin asiassa riittää, että tekee parhaansa.

Samaan aikaan, kun monella kaapit pursuavat yltäkylläisyydestä, elää paljon ihmisiä myös vailla vaatetta ja muuta tarpeellista tavaraa. Kuinka sitten hankkiutua eroon uusista ja vanhoista, itselle tarpeettomista tavaroista?

Kuinka kierrättää?

Tavaroita voi kierrättää esimerkiksi lahjoittamalla tai myymällä eteenpäin niitä tarvitsevalle. Netissä toimii lukemattomia myyntipalveluita, joita voi hyödyntää.

Jos nettikirppari ei ole mieleesi eikä kirpparipöydän vuokraaminenkaan innosta, pidä ystäviesi kanssa vaatteidenvaihtoilta. Illanviettoon jokainen voi tuoda vaatteita, joita ei syystä tai toisesta enää tarvitse. Kesällä kannattaa koittaa myös pihakirppistä, jos tavarasta haluaa eroon eikä tarvitse uutta tavaraa tilalle. Ilmoita kirpparistasi kaupan ilmoitustaululla ja somessa, niin saat laajemman yleisön paikalle.

Monissa kierrätyskeskuksissa toimii noutopalvelu, jolloin huonekaluja ei tarvitse itse edes viedä mihinkään. Vaatteiden kierrätykselle löytyy paljon keräyspisteitä, joihin ehjät vaatteet ja kengät voi viedä. Vaatekierrätykseen saa viedä vain ehjiä tuotteita, rikkinäiset aiheuttavat vain turhaa vaivaa ja tuovat kuluja usein hyväntekeväisyyspohjalla toimiville tahoille. Tekstiilikierrätykseen taas voi viedä kaikki itselle tarpeettomat tekstiilit. Edes rikkinäisyys ei haittaa, jos tuote ei ole homeessa, joten vanhuuttaan revenneet lakanat kierrätykseen!

Kierrätyskeskukset, kirpputorit ja erilaiset netissä toimivat palvelut ovat tavaroiden myymisen lisäksi mahtava paikka tehdä edullisia ja harvinaisia löytöjä. Itsessä ei välttämättä tarvitse edes olla tuunaajan vikaa, vaan voit löytää esimerkiksi huonekaluja aivan uutena. Ennen uuden tavaran hankkimista kaupasta kannattaa katsastaa tarjonta käytettyjen osalta.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta ostaa vain kotimaisia ruokia, vaatteita ja muita tavaroita, mutta kaikilla on mahdollisuus olla hankkimatta turhaa. Muistilista parempaan kulutuskäyttäytymiseen on lyhyt. Osta vain tarpeellista ja kun et ostamaasi enää tarvitse, kierrätä se.

Pakkausten kierrätyspisteet ja -ohjeet https://rinkiin.fi/kotitalouksille/

Vaatteiden ja tavaroiden kierrätyspisteet ja -ohjeet esimerkiksi osoitteista http://uff.fi/uff-kerayspisteet/ , https://www.fida.fi/lahjoita-tavaraa/vaatekerayslaatikot/, https://www.pelastusarmeija.fi/kirpputori/kierratyspisteet, https://kontti.punainenristi.fi/kerayslaatikot

Innostuitko? Onko sinulla joku kierrätysvinkki, jonka haluaisit jakaa?
Jaa se Instagramissa #tahtokierrätys

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.