fbpx
Tahto – Yksilöllinen hyvinvointityökalusi verkossa
Tahto – Yksilöllinen hyvinvointityökalusi verkossa

Parempi uni

Pyöritkö illalla sängyssä hereillä, vaikka pitäisi nukkua, ja heräät aamulla väsyneenä? Heräätkö yöllä kesken unien? Etkö saa herättyäsi enää unta? Et ole ainoa. Monet ihmiset kärsivät ajoittain unettomuusoireista.

Kokosimme muutamia vinkkejä parempaan uneen. Jos kärsit ajoittaisesta unettomuudesta, kokeile saisitko näistä apua itsellesi.

Pidä huolta säännöllisestä unirytmistä

Herää joka aamu mahdollisimman samaan aikaan, myös vapaapäivinä. Saattaa kuulostaa hankalalta, mutta kannattaa! Kehosi tottuu tiettyyn rytmiin ja säännöllinen unirytmi helpottaa illalla nukahtamista ja aamulla heräämistä.

Varmista, että sinulla on hyvä sänky, tyyny ja peitto

Sänky ei saa olla liian pehmeä, mutta ei myöskään kivikova. Peiton on hyvä olla hengittävää materiaalia ja sopivan lämpöinen ottaen huomioon makuuhuoneen lämpötilan. Tyynyn tulee tukea niskaa. Yksiselittäisiä vinkkejä kullekin sopivista tuotteista on hankala antaa, joten kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin.

Poista turha elektroniikka makuuhuoneesta

Tärisevä ja vilkkuva puhelin tai päällä oleva tietokoneen näyttö valvottavat ketä tahansa. Elektroniikan häiritessä on hankala rauhoittua ja saada unen päästä kiinni. Voit tehdä makuuhuoneesta kokonaan elektroniikkavapaan alueen tai vähintään pitää puhelimen äänettömällä yöaikaan.

Vältä raskasta liikuntaa ennen nukkumaan menoa

Juoksemaan tai salille lähteminen ei ole viisasta, jos sinun on tarkoitus mennä pian nukkumaan. Siirrä liikunta mieluummin aamuun, jolloin saat energiaa koko päiväksi. Jos aamuliikunta ei ole sinun juttusi, niin pyri urheilemaan vähintään pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Rauhoita itsesi iltarutiineilla

Syö iltapala noin kaksi tai kolme tuntia ennen nukkumaan menoa, vaihda yövaatteet ja pese hampaasi. Voit lukea kirjaa, kuunnella rauhoittavaa musiikkia tai tehdä erilaisia rentoutusharjoituksia ennen sänkyyn menoa, mutta pyri välttämään television tai kännykän tuijottelua.

Tuuleta ja pidä makuuhuoneen lämpötila alhaisena

Makuuhuoneen ihanteellisena lämpötilana pidetään noin 18-20 astetta. Viileässä ilmassa uni on rauhallisempaa.

Pimennä makuuhuone

Unihormonin eli melatoniinin tuotanto lisääntyy pimeässä, jonka vuoksi kannattaa nukkua mahdollisimman pimeässä. Makuuhuoneen voi pimentää helposti esimerkiksi pimennysverhoilla ja se on tarpeen etenkin kesäaikaan.

Huolehti riittävästä ilmakosteudesta

Liian kuiva huoneilma häiritsee yöunta muun muassa yskittämällä. Suomessa talvisin lämmittäminen kuivattaa huoneilmaa huomattavasti, joten ilmakostuttimen hankintaa kannattaa harkita.

Kirjoita mielessä pyörivät asiat ylös ennen nukkumaan menoa

Päivän tapahtumat, tehtävät asiat ja huolet saattavat pyöriä mielessä juuri silloin, kun pitäisi ruveta nukkumaan. Kokeile kirjoittaa mielessä pyörivät asiat ylös ennen nukkumaanmenoa. Näin saat helpommin unta ja voit miettiä niitä hyvin nukutun yön jälkeen.

Jos kuitenkin heräät kesken unien..

Koita tehdä jotain ei-piristävää. Kokoa palapeliä tai piirrä. Jätä kännykkä ja television katselu seuraavaan päivään. Liikaa ei kannata murehtia, koska ei elämä kaadu yhteen huonosti nukuttuun yöhön. Jos unettomuus on pidempiaikainen ongelma, käänny lääkärin puoleen.

Tahto-tiimi toivottaa kaikille levollista unta!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.