fbpx
Tahto – Yksilöllinen hyvinvointityökalusi verkossa
Tahto – Yksilöllinen hyvinvointityökalusi verkossa
Stop-merkki

Tahto X Kokeilun paikka – Dumppaa diabetes!

Tahto on valittu yhdeksi Kokeilun paikan Dumppaa diabetes! -kokeiluksi. Mukana on yhteensä 14 kokeilua, jotka omalla tahollaan ja tavallaan toimivat ennaltaehkäistäkseen ja parantaakseen tyypin 2 diabetesta. Kokeilun rahoittaa valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hanke ja tilaajana on Motiva Oy. Olemme todella iloisia saadessamme olla mukana!

Tyypin 2 diabeteksesta puhutaan usein aikuistyypin diabeteksena. Se kehittyy ajan myötä, eikä taudin puhkeamista aina edes huomaa. Tyypin 2 diabetes on Suomessa melko yleinen sairaus ja sitä sairastaa jopa 10% väestöstä. Terveydenhuollon menoista tyypin 2 diabeteksen hoitoon kuluu 15%. Dumppaa diabetes! -kokeilut ovat yksiosa tilanteeseen puuttumista.

Nainen kävelee puistossa

Mitä tyypin 2 diabetes sitten tarkoittaa?

Henkilöllä, joka on sairastunut tyypin 2 diabetekseen, haima tuottaa insuliinia, mutta se vaikuttaa huonosti tai sitä ei ole riittävästi. Sairastuneen verensokeriarvot ovat tästä syystä koholla ja tauti todetaan verensokeriarvoista. Riskiään sairastua tyypin 2 diabetekseen seuraavan 10 vuoden aikana voi arvioida Diabetesliiton sivuilta löytyvällä riskitestillä (linkki). Testin takana ovat professori Jaakko Tuomilehto Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitokselta ja erikoistutkija Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Testi on laajasti käytössä terveydenhuollossa ja sitä pidetäänkin luotettavana mittarina riskin arvioimisessa. Tupakointi ja miessukupuoli vaikuttaa myös sairastumisriskiin, mutta sitä ei testissä ole toistaiseksi huomioitu. StopDia-tutkimushankkeen tulosten valmistuttua testiin on mahdollisesti tulossa hienosäätöä.

Tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisy ja hoito

Riskitestissä kartoitetaan muun muassa perintötekijöitä ja ikää, joihin ei tietenkään voi itse vaikuttaa, mutta jotka siitä huolimatta lisäävät sairastumisriskiä. Sen sijaan omaa riskiään voi pienentää jo liikunnalla ja syömällä hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Terveellisten elämäntapojen myötä myös paino tippuu ja vyötärönympärys kaventuu, mikä vähentää riskiä entisestään. Tupakoivien henkilöiden on syytä lopettaa tupakointi, vaikka sitä ei riskitestissä kysytäkään, koska se lisää diabetesriskiä muiden sairauksien ohella. Myös liiallinen alkoholin käyttö lisää riskiä jo alkoholissa olevien kaloreiden vuoksi.

Marjoja sydämen muotoisessa kulhossa

Sairastumisen jälkeenkin tyypin 2 diabetesta pyritään hoitamaan ensisijaisesti lääkkeettömällä hoidolla. Käytännössä tämä tarkoittaa monelle elämäntapamuutosta muun muassa ruokailutottumusten ja liikunnan suhteen. Myös uneen ja unen laatuun on syytä kiinnittää huomiota. Asiat, joilla tyypin 2 diabetesta hoidetaan ovat siis loppuen lopuksi aivan samoja asioita, joihin ihan jokaisen tulisi kiinnittää huomiota.

Elämäntapamuutosta on hankalaa kuitenkin tehdä yksin, eikä aina oikein tiedä kuinka tulisi toimia. Uuden asian opettelu ottaa aikaa ja siinä tarvitaan toisten tukea, varsinkin huonoina hetkinä, joita jokaiselle väistämättä tulee. Usein ihmiset ”sortuvat” pikadietteihin, jotka kostautuvat ja vyön kiristyksen jälkeen homma jatkuu kuten ennenkin. Pysyvästi parempien tapojen opettelu pikkuhiljaa ja itselleen armollisesti on huomattavasti jojoilua tehokkaampaa ja tuloksellisempaa. Tahto haluaa olla mukana auttamassa ja tukemassa matkaa kohti pysyvästi parempia tottumuksia ja laadukkaampaa elämää.

Pieni poika pullistelee lihaksia punaisessa paidassa

Miten Tahto osallistuu kokeiluun?

Tahto osallistuu kokeiluun antamalla rajatulle määrälle henkilöitä Tahdon jäsenyyden ilmaiseksi vuoden ajaksi. Ennen kokeilun alkua osallistujat täyttävät lyhyen kyselyn, jolla kartoitetaan osallistujien riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Kysely tehdään nimettömänä eikä vastaajia voi tunnistaa kyselyn perusteella. Vastaavasti kokeiluun osallistuneita pyydetään täyttämään lyhyt kysely saamistaan tuloksista.

Haluatko tulla mukaan täysin ilmaiseen kokeiluun? Lue lisää ja lähde mukaan!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

4 ajatuksia aiheesta “Tahto X Kokeilun paikka – Dumppaa diabetes!”